oldgames.nu

Backpacker – ett populärt resespel

Backpacker är ett svenskt äventyrsspel och det gavs ut på 1990-talet första gången. Som spelare skulle du resa mellan olika städer jorden runt och där behövde du betala för boende samt skaffa ett jobb för att tjäna pengar. Det fanns ofta olika jobb att välja mellan och för att få din lön behövde du svara på en mängd frågor, samt ha ett antal rätt för att få betalt. Det kunde även förekomma minispel som du fick göra, till exempel blanda drinkar som bartender. Spelet var mycket älskat och fanns i flertalet svenska hem som hade en PC, alla tyckte om det helt enkelt.

Personen som utvecklade Backpacker heter Jens Thorsen, han tog mycket inspiration från bordsspelet Trivial Pursuit. Han kom på idén men spelet utvecklades tillsammans med Stefan Gadnell. Efter att det första spelet getts ut kom det även en del uppföljare. Det första spelet sålde först dåligt, men fick sedan en försäljningsboost tack vare en recension i Dagens Nyheter. Ett spel med samma namn kom ut 2016 till Android och iOS, men det har ingenting att göra med Jens Thorsen eller Stefan Gadnell. Nedan ska vi ge dig mer information om hur spelet skapades, hur det spelas och annan intressant information om Backpacker.

Hur spelas Backpacker?

Backpacker går ut på att du ska ta dig från en stad i Sverige, hela jorden runt för att sedan ta dig tillbaka till din startplats. Det finns ett utvalt antal städer och länder som du kan välja mellan och du behöver själv samla ihop pengar för att ta dig från plats till plats. Att tjäna pengar är det som testar dina kunskaper, då du får arbeta. Arbetet innebär för dig att du måste svara på ett antal frågor gällande yrket du valt. Ibland kan du också få spela minispel. När du känner dig färdig på ett resmål kan du resa vidare, såvida du kan betala flygbiljetten.

Spelets design och uppbyggnad

Grafiken i spelet är mest bestående av stillbilder och den är på 256 färger. Hur spelet i sig fungerar är att du vid ankommande till en stad måste svara på frågor gällande staden och landet. Det är sedan baserat på detta du kan ansöka om arbete, ju högre poäng desto bättre arbete kan du söka helt enkelt. Spelet kan förloras om dina pengar tar slut, du måste varje dag betala för boende. Om dina pengar tar slut kan du också ringa hem och be om pengar, vilket förhindrar att spelet tar slut för fort. Om du svarar fel på många frågor får du dessutom högre betalt för rätt svar.

Hur skapades spelet?

Jens Thorsen tog inspiration från Trivial Pursuit och fick idéer om spelet under en barrunda. Han studerade då programmering på Chalmers och påbörjade skapandet av spelet. Han började samarbeta med bildläraren Stefan Gardnell som hjälpte till med clipart-biblioteket och illustrationerna. Tillsammans kom de på namnet Backpacker och spelet började ta form. Backpacker gavs ut år 1995 av företaget Tati Mixedia, en sammanslagning av Thorsens och Gardnells företag. De använde sig av mjukvaran Macromind Director när de utvecklade spelet. Det var inte lika enkelt att hitta bilder på internet då som det är nu, därför användes många bilder som de skannat in.

Sammanfattning

Backpacker var ett mycket populärt datorspel på 1990-talet, där du skulle resa jorden runt. Det var ett frågesportspel som tog dig till flera olika platser och där du fick svara på frågor både om länderna och städerna du rest till, samt inom yrkesområdet du sedan valde. Det handlade om att tjäna tillräckligt med pengar för att du skulle kunna betala boende och sedan resa vidare till andra platser. För att kunna spela Backpacker idag måste du ha Windows 98, Windows 95 eller Windows 3.1, vilket går att ordna på en del olika sätt. Backpacker har en självklar plats på vår hemsida med tanke på dess popularitet.