oldgames.nu

Balloon Fight

Balloon Fight var ett av de första spelen till Nintendos 8-bitars konsol, vilket kan ses i den ikoniska, svarta kartongboxen som spelet lanserades i. De allra första titlarna för Nintendo Entertainment System hade liknande design på boxarna. Spelet var bland de första som erbjöd möjligheten för två spelare att spela samtidigt med syfte att samarbeta, snarare än att tävla mot varandra.

I spelet styr du (och eventuellt en kompis) en gubbe med hjälm som har två ballonger kopplade på toppen. Målet är sedan att flyga och landa på fienders ballonger samtidigt som du undviker att fiender landar på dig. När alla fiender är borta startar nästa bana. Konceptet är extremt enkelt, men mycket beroendeframkallande, precis som många av Nintendos första spellanseringar till konsolen.

Spirituell uppföljare till arkadspelet Joust

Nintendos första spel var alltså alla relativt simpla. Anledningen till det var att de var direkta kopior av, eller baserade på, klassiska arkadspel. Ballon Fight var inget undantag. Skulle du hitta en arkadmaskin med spelet Joust från 1982 kommer du se att Ballon Fight i princip är samma spel, men med lite snällare och gulligare grafik. Ballon Fight erbjöd dock ett extra spelläge.

Balloon Trip är det spelläge som skiljde spelet från sin föregångare. Där arkadmaskiner var begränsade till en fast spelplan kunde Nintendos konsol briljera med möjlighet för rörliga banor, vilket Ballon Trip utnyttjade. Egentligen är det inte mer än en jakt på poäng i en oändlig loop, men det vittnade om konsolens tekniska överlägsenhet gentemot de äldre arkadmaskinerna som började tappa i popularitet.

Livsfarliga fiskar och lika farligt vatten

När spelaren lyckats spräcka hål på fiendens ballonger faller den till marken. När den landat har spelaren en viss tid på sig att förgöra fienden genom att ställa sig på den. Missas detta blåser fienden upp en ny ballong och ger sig ut för att strida igen. Förutom andra “Balloon Fighters” finns det fler faror i spelet som kan krossa dina ballonger.

Längst ned på spelplanen finns vatten med en stor fisk som simmar omkring. Råkar du flyga nära fisken äter den upp dig och du förlorar ett liv. Som i majoriteten av alla spel från den här tiden är vatten också lika med “Game over”. Snuddar din karaktär vid vattnet förlorar du och klarar du inte banan tillräckligt snabbt skapas oväder där blixtar jagar dig.

Uppföljare och spinoffs

Balloon Fight har släppts i flera utgåvor för att passa olika spelkonsoler. De flesta är exklusiva till Japan, men vissa nådde även den amerikanska och europeiska marknaden. Tingle’s Ballon Fight till Nintendo DS är kanske den mest kända versionen som bara släpptes i Japan. För samlare är antagligen Game & Watch-versionen den mest eftertraktade – då i komplett skick med kartong och instruktionsmanual inkluderade.

Annars har Balloon Fight inte fått samma kultstatus som andra klassiker från den här tiden, som exempelvis Donkey Kong, Tetris och Pac-Man. En teori kan vara att spelet var väldigt snällt och gjort för två spelare. De riktiga fansen av denna typ av spel tycks föredra arkadversionen Joust som lever vidare än i dag bland arkadentusiaster. Balloon Fight har tyvärr fallit lite i skymundan.

Billig investering

Ballon Fight var ett av de första spelen att lanseras i Wii U:s e-shop. Spelet är lättillgängligt och brukar finnas bland de billigaste spelen i den digitala shopen. När det kommer till riktiga spelsamlare som inte nöjer sig med annat än originalet är Ballon Fight kanske inte det dyraste, men brukar kräva ett par hundralappar om kartong och manual i bra skick ska följa med.

Monoton men behaglig underhållning

Sammanfattningsvis var Balloon Fight inte ett spel som hyllades av kritiker eller fans, men det var inte heller särskilt kritiserat. Det är ett enkelt spel som är lätt att sätta sig in i för spelare i alla åldrar. Möjligheten att spela tillsammans med en kompis istället för att kriga mot varann var fortfarande ovanligt på den här tiden, vilket var den primära anledningen att spela det.