oldgames.nu

Dina gamla video och PC-spel kan vara värda en förmögenhet!

Det finns många spel som uppgår ett värde som långt överstiger inköpspriset. Men ett av de mest ovanliga spelen i världen kommer från Nintendo. År 1990 så organiserade just Nintendo en global turnering i Super Mario Bros, Rad Racer och Tetris. Dessa tre spel lades in på ett eget NES-spel och delades sedan ut i begränsade utgåvor. Det skapades totalt 116 utgåvor, varav 26 av dessa var guldfärgade. Detta otroligt ovanliga spel kan gå för massiva summor på Ebay och andra auktionssidor och har tidigare sålt för summor upp till $21,400, vilket är mer än 200 000 svenska kronor.

Detta är ett spel som är otroligt ovanligt främst för att gjordes så få kopior, därav kan man alltså lyckas med att sälja av väl använda, kanske till och med slitna kopior av Nintendo World Championships 1990 för en redig summa. Med tanke på att detta spel delades ut helt gratis till deltagare och vinnare i den organiserade turneringen så är det verkligen en ordentlig valuta för pengarna. Om du har en gammal samling med NES-spel så kanske det kan vara dags att kika igenom den efter den “guldiga” varianten av Nintendo World Championships. Med endast 26 kopior i hela världen så är det något att rama in.

Ett av världens mest spelade PC-spel

För många så är spel endast för nöjets skull. Men det finns samlare för allt och speciellt inom PC-spel. I dagsläget så är det ett av världens mest populäraste PC-spel som även håller titeln för ett av de dyraste spelen. Vi pratar förstås om World of Warcraft! År 2015 såldes en helt oöppnad kopia av World of Warcraft: Collector’s Edition för den otroliga summan av $4,303 vilket blir ungefär 40,000 svenska kronor. Detta samlarobjekt gjordes i ett begränsat antal kopior, vilket självklart påverkar prissättningen. Även om det idag är väldigt ovanligt med helt oöppnade kopior så får man fortfarande en ordentligt saftig summa för dem.

Gamla klassiker kommer till ett högt pris

PC-spel börjar faktiskt få ett par år på nacken nu, och vissa spel kan skryta med att snart fylla hela 40 år. 1988 så skapade LucasArt sitt andra spel: Zak McKracken and the Alien Mindbenders till Commandore och MS/DOS, och även om det ses mer som ett grafiskt äventyr i dagens standard så kan denna gamla klenod uppnå priser som sträcker sig hela vägen upp mot $3000 (cirka 30 000 svenska kronor) för helt oöppnade förpackningar. Men detta gäller förstås endast fysiska kopior. Om man vill prova på detta charmiga men ack så gamla spel så finns det flera olika nätbutiker som säljer digitala versioner för bara 50 kronor.

Digitala släpp ökar även värdet på fysiska utgåvor

I dagens digitala tid så börjar fysiska spel komma i mindre och mindre skalor, de flesta köper sina spel helt via spelplattformar som Steam eller Blizzard. Det har gått så pass långt att vissa spel endast släppts i digitalt format idag. 2015 släppte Obsidian Entertainment ett spel inspirerat av det legendariska Dungeon & Dragons som de kallade för Pillars of Eternity. Även om spelet endast släpptes i digital form så skapades några få fysiska Collector’s Edition som idag går för ett par tusenlappar styck. Samma år som Pillars of Eternity kom ut så såldes en signerad version av samlarobjektet för ungefär 5 000 svenska kronor.

Videospel och PC-spels värde ökar i rask takt

I samma veva som digitala spel blir allt vanligare så dyker det upp fler och fler Collector’s Edition och oöppnade förpackningar på Ebay och liknande sajter. Det är verkligen kul att spel kan uppnå ett sådant värde flera år efter att det kom ut, och för sådana som verkligen gillar att ha kompletta samlingar så är det en häftig upplevelse att ha alla expansioner till World of Warcraft i ett oöppnat Collector’s Edition format uppradat på hyllan. Priserna sätts förstås inte för en vanlig spelare utan för samlare. En helt vanlig spelare skulle nog istället föredra att köpa en digital version för en bråkdel av priset.