oldgames.nu

Pac-Man

Ett av världens mest populära och berömda datorspel genom tiderna heter Pac-Man. Pac-Man som ursprungligen är ett arkadspel introducerades för första gången den 22 maj år 1980 i Japan. Det dröjde inte länge innan spelet blev en stor succé och ganska snabbt fick tillverkare i USA upp ögonen för spelet. Pac-Man kom inom kort att bli ett extremt populärt spel i flera länder runt om i världen och det var något som gynnade spelindustrin. En av många anledningar till spelets framgång var att det inte ansågs vara ett spel av den våldsamma kategorin, vilket gjorde att det passade för alla.

Pac-Man är ett labyrintspel där spelaren manövrerar den karaktäristiska gula Pac-Man-figuren runt en banan. Figuren är en mycket känd spelsymbol över hela världen och den består av en gul cirkel med ett öga och en mun. Spelaren skall föra spelfiguren runt banan och äta upp piller som är utplacerade runt om på banan samt olika bonussaker som ter sig i former av frukter. När alla piller är uppätna är banan avklarad. För att försvåra arbetet med att klara banan så finns det även monster inne i labyrinten som jagar Pac-Man, dessa jagar spelfiguren för att kunna äta upp honom

Monstren

Monstren som jagar Pac-Man genom banan ser ut som spöken och finns i färgerna röd, blå, rosa och orange. De har fått egna namn och heter Blinky, Inky, Pinky och slutligen Clyde. Dessa spöklika monster har till uppgift att äta upp Pac-Man vilket innebär att spelaren förlorar omgången. Ute på spelplanen finns det fyra pulserande piller och äter Pac-Man upp dessa blir monstren mörkblåa och ätbara. Om Pac-Man äter upp ett monster så måste detta monster ta sig tillbaka till boet innan denne blir farlig igen. Under vägen tillbaka till boet är monstren inte heller något hot för Pac-Man.

Hastigheten hos Pac-Man

Hastigheten hos Pac-Man är aningen snabbare än monstrens hastighet men när Pac-Man mumsar i sig pillren som ligger ute i labyrinten försvinner övertaget och alla figurer i labyrinten blir lika snabba. Pac-Man har genom åren släppts i flera olika format och olika versioner. Ett exempel på detta är att till Nintendo DS finns Pac-Pix där spelaren kan konstruera sin egen Pac-Man. I detta spel kan spelaren rita sin egen figur i olika storlekar för att på så vis påverka snabbheten. Pac-Manfiguren har även expanderat och finns idag på mängder av olika föremål såsom exempelvis kepsar, kläder och muggar.

Svenska Mästerskapen

Distributören Algavision anordnade det absolut första svenska mästerskapet i Pac-Man, detta skedde år 1982. Spelplatsen för detta mästerskap var i Stockholm i köpcentrumet Gallerian och tävlingen skedde i Pac-Man Atari 2600. Tävlingen bestod av två åldersgrupper, över 25 år och under 25 år, och innan finalen gick av stapeln så hade kvalomgångar spelats runt om i Sverige från Malmö i söder till Umeå i norr. Peter Israelsson blev den lyckliga vinnaren av gruppen “Under 25år” och Johnny Meltzer vann gruppen “Över 25 år”. Efter detta mästerskap togs ett uppehåll fram till år 2014 men sedan dess har svenska mästerskapen i Pac-Man hållits varje år.

Bästa resultat

Det finns många spelare som gett sig på att få ett bra resultat i Pac-Man under dessa, snart 40 år, som spelet funnits men det är svårt att uppnå det maximala resultatet. För att samla ihop den absolut högsta poängskörden som det bara går krävs det att du tar alla bonussymboler, monster och alla piller på alla banor som kommer i din väg. Detta spelmönster måste upprätthållas genom alla banor upp till den sista banan, nr 256. Görs detta kommer du i sådana fall ha uppnått en poängskörd på 3,333,360 och det är ett faktum att det kommer krävas många försök innan du når detta perfekta resultat.