oldgames.nu

Stadium Events

Stadium Events är ett sportspel som gavs ut till NES (Nintendo Entertainment System). Det var en del i en Family Fun Fitness-serie med en tillhörande matt-accessoar, så att spelare kunde tävla mot varandra. Mattan användes för att tävla i bland annat löpning och hoppning. Spelet släpptes i Japan år 1986, i USA år 1987 och i Europa år 1988. Den amerikanska varianten döptes om och fick en ny matta kallad Power Pad. Det innebar att originalet av den amerikanska utgåvan endast gavs ut i ett fåtal exemplar och är ett av de mest sällsynta spelen till spelkonsolen NES från Nintendo.

Utvecklare av spelet är Human Entertainment och spelet gavs ut av Bandai. Det japanska företaget Human Entertainment gav ut flera andra sportspel, däribland serien Fire Pro Wrestling. De gav även ut andra spel, till exempel marknadens första musik tv-spel Dance Aerobics och open-world spelet Mizzurna Falls. Bandai är ett annat japanskt företag, som nuförtiden sysslar med leksaker och modeller i plast men som förr även gav ut videospel. Bandais gren med spel har nu gått tillsammans med Namco under namnet Bandai Namco Games. Stadium Events sticker dock ut med sitt höga värde på andrahandsmarknaden, tack vare att originalet gjordes om.

Spelupplevelse

Stadium Events är inte värt så mycket pengar på grund av spelupplevelsen, likt andra spel från 1980-talet är grafiken inte ens lik den vi ser i spel idag. Det är ett fitness-spel där du kan tävla i fyra olika sportevenemang; 100M dash, long jump, 110M hurdles och triple jump. Som spel-accessoar används en matta som två spelare kan använda samtidigt. Spelet kan spelas både i enspelar- och flerspelar-läge och du måste röra dig på olika sätt beroende på vilken sportgren ni tävlar i. Det finns olika spellägen och du kan bland annat tävla mot datoriserade motståndare i Stadium Events turneringsläge.

Mottagande

Stadium Events släpptes i september 1987 i Nordamerika, varumärket köptes sedan av Nintendo som gjorde om mattan till sin Power Pad och släppte spelet återigen under namnet World Class Track Meet. Det innebar att originalspelet släpptes i väldigt få exemplar. Vanligtvis släpps ett spel i 10 000 exemplar men på grund av hur få exemplar som finns kvar tror samlare att ett mycket färre antal av spelet släpptes. Spelet är mycket eftertraktat för samlare av retrospel och exemplar har sålts för över 35 000 amerikanska dollar. Nintendo Quest är en dokumentär som släpptes år 2015 och som menar att spelet är den mest ovanliga NES-titeln någonsin.

Spelet idag

Idag är Stadium Events ett mycket eftertraktat spel hos samlare, både i USA och i Sverige. Spelet släpptes enbart i Sverige och Västtyskland i Europa och även här finns det inte så många bevarade exemplar. Även i Sverige kan du få en hel del pengar ifall du har spelet komplett med box och matta, det har sålts för flera tusentals kronor. Spelet är även värt pengar utan den tillhörande mattan, då vissa även säljer denna accessoar separat. Om du vet med dig att du hade detta spel som liten är det kanske dags att leta fram det i gömmorna.

Sammanfattning

Stadium Events är ett spel som släpptes i Japan, Nordamerika, Sverige och Västtyskland till NES. Det är ett sportspel med en tillhörande matta som spel-accessoar. Detta är ett spel som har ett högt värde på marknaden för retrospel, då det anses vara det mest sällsynta NES-spelet som någonsin gjorts. I USA har det sålts för hisnande 35 000 dollar på andrahandsmarknaden. Det är vanligt att samla retrospel nuförtiden och det gör dessa spel väldigt eftertraktade, om du har ett liggandes där hemma kan det alltså vara dags att sälja det. Även den svenska versionen säljs ibland för tusentals kronor, om du är samlare får du hålla utkik.