oldgames.nu

Super Mario Bros

Spelet Super Mario Bros släpptes första gången på marknaden år 1985 och kom då till konsolen Nintendo Entertainment System, NES. Först släpptes spelet i Japan men kom sedan samma år till USA och Europa. Spelet är ett plattformsspel och kan spelas av en till två spelare i en äventyrsmiljö. Spelet utvecklades från ett arkadspel som fanns från 1983 vid namnet Mario Bros. Tack vare spelets stora popularitet var spelutvecklarna Nintendo snabba med att bygga ett spel där spelare kunde fortsätta att avnjuta spelet hemma. Spelets skapare är Shigeru Miyamoto and Takashi Tezuka som har en lång erfarenhet av att bygga och utveckla spel tillsammans.

Super Mario Bros är klassat som ett av världens bästa spel som någonsin gjorts. Kontrollerna är det som har fått mest beröm tack vare att de är väldigt exakta. Det gör att du kan hoppa med spelkaraktären på ett mycket säkrare sätt än hos tidigare spel. Med över 40 miljoner fysiska kopior sålda av spelet är det ett av de mest sålda spelen i hela världen. Det är tack vare Super Mario Bros som spelindustrin kom igång igen efter att den kraschade tidigare under 1980-talet. Spelfiguren och huvudkaraktären Super Mario har blivit en ikon inom spelvärlden och i den moderna kulturen.

Spelets handling

Super Mario Bros är ett äventyrsspel där varje ny bana utspelar sig i en ny värld. Du spelar som Super Mario som ska rädda prinsessan Peach från monstret Bowser som flyttar henne från slott till slott. Mario måste springa igenom världarna och i denna plattform spel möta flera fiender. De kan komma i form av svampar, sköldpaddor och en massa andra saker. Du kan även hitta andra sorters svampar och blommor som ger dig extra förmågor, som att spotta eld eller bli odödlig för några sekunder. Kontrollerna är enkla i det att du kan bara gå, hoppa eller slå ner i backen riktigt hårt.

Musiken till spelet

För den som har spelat Super Mario Bros, eller ens hört talat som spelet, kan säkert sjunga på musiken. Den ikoniska melodin är skriven av Koji Kondo’s som gjorde all musik. Tack vare honom blev musiken en viktig del utav inte bara detta spel, utan alla framtida spel som kom därefter. Tidigare hade musiken endast funnits mest för att skapa en stämning, men nu kunde spelmusiken ses som någon mer. Det öppnade fler faktorer att ta hänsyn till i speldesign. Idag finns det både yrken och utbildningar helt dedikerade till att skapa musik till spel tack vare Super Mario Bros.

Början på en populär spelserie

Super Mario Bros var starten på något stort. Tack vare dess stora försäljning över hela världen var det bara en tidsfråga innan en uppföljare skulle komma. Super Mario Bros två och tre släpptes 1988 och 1990 i USA och hade samma försäljningssuccé som den första. Detta gav vidare inspiration till att utveckla spelet till andra spelkonsoler. Super Mario 64 släpptes till spelkonsolen Nintendo 64 år 1996 och var det första Mariospelet som klivit in i en 3D värld. Spelet är i grunden densamma, men nu spelar du med kameran bakom ryggen på Mario och kan uppleva världen runtomkring honom.

Dess popularitet idag

Att spelet fortfarande håller än idag är ett starkt bevis på spelets enkelhet, men starka underhållning. Spelet är kreativt och kräver inte lika mycket inlärning som många andra moderna spel. Spelet har blivit uppdaterat med bättre grafik, men håller samma stil som alltid. Den har fört vidare inspiration till nya spel som exempelvis “Limbo” till Playstation 3 som ville använda samma simpla kontroller till en spännande värld. Super Mario Bros har även fångat kärleken hos föräldrar som uppskattar ett oskyldigt spel utan vapen och starkt våld. Att hoppa på vandrande svampar är en skön omväxling från de ändlösa krigsspelen som presenteras idag.